Jag har sytt många muddbyxor med fickor på sista tiden och har också då och då fått frågor om hur jag gör. På bloggen Skapat av mig finns tut för fickor, och kanske finns det på fler bloggar som inte jag vet om. Men eftersom jag gör lite annorlunda när jag syr hoppas jag att en till tut på samma område kan tillföra lite nya tips och idéer.
Något som jag tycker är väldigt roligt med muddbyxor med fickor är att det går att göra dem så olika beroende på tycke och smak. Det finns så många möjligheter att göra en egen version trots att grunden är lika! Intrycket förändras såklart beroende på vilka tyger man väljer men också efter hur fickan utformas, både hålet där handen stoppas in utformas och placeras och hur täcksömmen sys. Det blir t ex ganska olika intryck om sömmen går rakt upp till midjemudden som på mina byxor eller till sidsömmen som många andra väljer. Byxbenets utformning spelar såklart också stor roll för slutresultatet. Alla muddbyxor jag syr är efter ett mönster jag konstruerat själv. Om du inte har något eget mönster brukar det t ex dyka upp byxmönster i tidningen Ottobre då och då.
Så till själva beskrivningen:
För att sy muddbyxor med fickor behövs två framstycken, två bakstycken och två fickdelar. Tyg till kantband samt mudd till benslut och midja.
Klipp ut hål för fickorna i de två framstyckena. Själv hann jag med även nästa steg innan jag kom på att jag ville fota..
Steg 2. Börja med att bandkanta fickhålen i de två framstyckena. Jag använder min cover pro maskin när jag bandkantar. Men självklart går det lika bra med t.ex. tvillingnål på vanlig maskin.
Steg 3. Förut brukade jag bara nåla fast fickpåsen, men jag tyckte att delarna tenderade att åka runt lite. Så nu tar jag istället till tejpen (som ganska ofta när jag syr). Jag brukar tejpa både på rätsidan och på avigsidan. På rätsidan för att de bandkantade delarna ska ligga still (annars vill de gärna böja sig lite extra mot varandra). Och på avigsidan för att fickdelen inte ska röra på sig när jag syr fast den.
För att slippa klet på nålarna är det bra att tejpa där man inte tänkt sy.
Jag brukar alltid klippa ut min fickdel med 1 cm sömsmån, detta för att jag märkt att det är mindre risk för veck när sömsmånen är lite större när jag syr på covern. Men det är såklart helt valfritt.
När sömmen är sydd är det dags att ta bort tejpen och så brukar jag även renklippa sömsmånen på fickdelen.
Såhär ser det ut när täcksömmen är sydd. Lapparna i början och slutet av täcksömmen är för att den inte ska repas upp. De första gångerna jag sydde byxor med fickor började jag sy direkt på byxan vilket resulterade i att sömmen ofta började repas upp och fick sys om. På det här sättet blir det bara på den lilla lappen det ev. repas upp. Lapparna låter jag sitta kvar tills jag syr ihop byxan och syr över med overlockmaskinen.
Steg 5. Nu är det dags att sy ihop själva byxan. Det här kan göras på flera sätt, men såhär gör jag.
Först nålar jag ihop fram- och bakstycke med varandra. Jag brukar nåla både ytter- och innersömmen på en gång, men det går ju lika bra att ta en i taget. Skulle jag ta en söm i taget skulle jag börja med yttersömmen först. Och vill du ha en lapp i sidsömmen är det läge att tänka på det nu. Själv tejpar jag oftast fast även min rufi-lapp.
Steg 6. Nu är det dags att sy ihop båda byxbenen. Börja med att vända det ena byxbenet med rätsidan utåt. Den stoppas sedan ned i det andra byxbenet så att båda rätsidorna hamnar mot varandra. Nåla ihop byxbenen, försök få till så att de båda benens innersömmar möts i grenen.
Jag sätter alltid storlekslappen i sömmen mitt bak och tejpar därför fast den nu innan gren sömmen sys.
Sy grensömmen! Hepp, nu är byxan ihopsydd!
Steg 7. Nu är det dags att sy ihop muddarna. Börja med att lägga dem räta mot räta och sy ihop längs kortsidan. Jag brukar byta tråd i overlocken så att de tre första trådarna är i samma färg som mudden. Varför jag sparar den sista tråden i samma färg som byxan kommer jag till nedan.
Vik mudden så att avigsidorna möts.
Steg 8. Nåla fast muddelarna räta mot räta vid benslut och midja. Jag lägger alltid mudden på insidan av byxan. Tycker det känns lättast efter som mudden är kortare än byxtyget vid t ex midjan. Jag brukar använda 4 nålar för att nåla fast varje mudd och spänner sedan tygerna så att mudden sträcks lagom i förhållande till byxtyget.
Sy ihop muddelar och byxa. Jag syr alltid med pressarfoten mot mudden. Och eftersom jag sparat sista tråden i byxans färg blir sömmen grön på muddsidan och röd på byxsidan!
Steg 9. Vänd byxan och njut av det färdiga resultatet!
Lycka till!
Och skriv gärna en kommentar om du haft användning för tut:en eller tycker något är oklart!
Vilka fina! Jag har alltid sytt ihop fickorna först men den här hår ju mycket fortare! Nu ska jag nog försöka få mig att sy lite nya byxor till barnen och varför ute till mig själv också :-) behöver tömma i mina hyllor och skåp :-)
SvaraRaderaNu blir jag supernyfiken på hur du gör när du syr ihop fickorna först! Du får göra en tut på det :-) Blev också, efter lite uppmuntran på instagram, riktigt sugen på att sy ett par till mig själv. För sonens byxlåda börjar tyvärr bli full nu..
RaderaSå fina...åh jag måste ta mig i kragen att sy till minstingen...
SvaraRaderaTack Linda!
RaderaSåå fina byxor!
SvaraRaderaSjukt bra beskrivning! Tackar! :)
SvaraRaderaÅh vad glad jag blir att den kommer till användning och att du gillar den Tesse! Hoppas byxorna blev bra!
RaderaJättefina byxor och bra beskrivning! Jag blev sugen att testa på en sparkdräkt till halvårsbebisen, men det blev ganska rynkigt när jag sedan sydde ihop fram och bakstycke. Framstycket kändes mindre när det skulle sys ihop. Är det för att det är ett längre stycke tyg som det blir så eller gjorde jag något fel när jag sydde fast fickan tror du? Jag har inte hunnit sy färdigt dräkten än så det blir kanske bättre när den sitter på som den ska...men jag vågar knappt testa på de äldre brödernas byxor när det blev så konstigt på sparkdräkten!
SvaraRaderaStina
Tack snälla du! Blir så glad att beskrivningen används! Jag sydde ett par byxor igår och försökte tänka på vad som kunde ge rynket. Vet faktiskt inte riktigt då det inte blivit så för mig. Men det skulle kunna vara om kantbandet runt fickkanten dragit ihop sig lite och kanten uppe och nere placeras lite för nära varandra vilket ger ett lite för kort framstycke. Hoppas du hänger med på hur jag tänker, kommer inte på något smart sätt att skriva det på. Är nog bara att prova igen och vara noga med hur du tejpar vid steg 3. Lycka till! /Sofia
RaderaJag provade att sy byxor med liknande fickor (hann klippa enligt mönstret där det skulle vara fickpåsar så det blev lite annorlunda) och då blev det inget rynkigt. Jag gissar också att det har med kantbandet att göra, men jag orkar inte sprätta upp det :-) Jag använde en gravidtunika som tyg så det var ingen större förlust! Kanske går det att använda, måste mudda innan den är klar!
SvaraRaderaStina
Fina byxor och bra beskrivet!! Finurligt det där med trådvalet i overlocken
SvaraRaderaDum fråga kanske, men du har bara enkelt tyg till ficka eller? Eller är det två bitar till varje ficka? Jag har inte vågat mig på det här med fickor än för jag fattar inte riiktigt hur man gör.
SvaraRaderaInte dum alls! Är verkligen inte så lätt att tänka hur en sybeskrivning blir alla gånger! Jag har ett ficktyg till varje ficka så själva "fickpåsen" blir av yttertyget+ficktyget.
RaderaBlev det något klarare? Kanske lite lättare att se om du klipper tänka delar i papper och lägger ihop.
Lycka till! Du kommer bli överraskad över hur enkelt det är!
/Sofia
Gud så snyggabyxor! Du är fantastiskt duktig. Jag har precis provat sy mina första barnbyxor (inte i närheten av lika fina)! Ska prova med fickor nästa gång så det inte blir så mycket pyjamaskänsla.
SvaraRaderaVad roligt att tut:en fortfarande kommer till användning, även om bloggen är hopplöst efter! Fickor är så roligt eftersom det ger så många nya kombinationsmöjligheter trots samma mönster :-) Lycka till med fler försök, övning färdighet :-)
SvaraRaderaAh, storlekslapp i baksömmen. Det ska jag prova. Har tänkt att det blir så knepigt att sy fast den samtidigt med mudden :) Ska även prova att sy barnens byxor med såna här fickor till hösten, hittills har jag haft vanliga fickor med lös fickpåse, men det blir lätt lite klumpigt när man syr i velour/college.
SvaraRadera