söndag 17 juni 2012

En liten sommarklänning.


Fick frågan om jag kunde sy en klänning i mjukt tyg med inspiration av den här. Här kommer resultatet. Okets höga skärning finns där, liksom kjolens extra vidd, här istället som rynk och tillskillnad från förra fick knäppningen vara på framsidan nu. För att underlätta sömnaden lite och för att jag tycker det passar bra på mjuka tyger, fick den här kantband runt hela ärm- och halshålet. Slutligen fick en en liten applikation på bröstet. Tycker det blev sött, men om jag ska vara ärlig är den där i första hand för att dölja ett tryckfel som jag helt hade missat!

Mönster: Eget, linneklänning med lite förändringar, storlek 68.

Material: Strömmings fantastiskt mjuka elefanter i bambuinterlock, blå interlock från JNY till kantband, knapp från 3exter.

fredag 15 juni 2012

DIY, tutorial - Sy en tröja med båtringning

 Har fått så otroligt många bra tips genom olika sybloggar så här kommer lite payback!  Provade att sy en ny sorts ringning härom dagen, båtringning med kantband. Tycker det var både smidigt och blev himla snyggt och tänkte att någon kanske skulle ha nytta av att veta hur jag gjorde. Här kommer därför en beskrivning till hur jag gick tillväga.


Innan jag sydde sonens tröjor passade jag på att rita ett nytt lite vidare tröjmönster. Sonen behöver egentligen inga nya kläder, men ett litet behov av luftiga långärmade tröjor tyckte jag mig ändå se när jag tittade ner i klädlådan. Båda tröjorna har lång ärm då de är tänka för solskydd i sommar, men det måste nog bli en tröja till men då med trekvartsärm, tror nämligen det skulle bli galet snyggt. En ficka på tröjan var en annan idé, men mitt försök blev så bubbligt och fult att fickan inte fick vara kvar. Får göra ett nytt fickförsök senare! 

Så till beskrivningen: 

Steg 1. Utgå från ditt vanliga t-shirt/tröjmönster. Om du inte har något t-shirt/tröjmönster ska det finnas ett bra i någon av de nyaste Ottobretidningarna. Eftersom en båtringning är högre än en vanlig ringning måste den också vara lite vidare för att gå över huvudet. Börja därför med att rita om ringningen. Jag höjde min hals ca 1 cm, minskade ca 1,5 cm på axellinjen, ritade ny ringning samt la till ca 1,5 mm sömsmån på axelsömmen (jag ritar alltid till sömsmån på mina mönsterpapper, extrasträcket vid ärmhålan är alltså min ärmhåla och mönsterpappret utanför är sömsmån). Mönsterpappret på bilden är mitt båtringade framstycke och det bruna sträcket visar hur halsringningen och axellinjen såg ut innan förändringen. På bakstycket sänkte jag ringningen ca 1 cm och minskade axellinjen lika mycket som på framstycket. 

Steg 2. Klipp till mönsterdelarna i något fint tyg. Då jag tycker snäva svängar är lite svåra att bandkanta rundar jag av hörnen där halsen möter axeln lite extra. 


Steg 3. Glömt inte ev. storlekslapp och märkeslapp om du tänkt ha det. Jag brukar tejpa fast mina lappar för att inte riskera att sy i någon nål när jag bandkantar. 









Steg 4. Bandkanta axeln och ringningen. Du börjar alltså i ärmhålan och kantar rakt över halsringningen till andra sidan. Jag använder min coverpro för bandkantning, men det går självklart precis lika bra att bandkanta med vanlig symaskin. 







När du är klar med bandkantningen bör du ha ett framstycke och bakstycke som ser ut ungefär såhär. 










Steg 5. Nåla ihop axeldelarna räta mot räta. Här gäller det att bestämma sig lite för hur stort halshålet ska bli. Nålen närmast halsringningen är en markering för hur långt jag tänkt sy, tycker det fungerar bra att sätta en markeringsnål på lika avstånd från axelsömmen på båda sidor. 

För att inte bitarna ska glida när jag syr brukar jag även sätta en nål på mitten, men från andra hållet. Tycker att tygerna håller ihop bättre så. 


Steg 6. Sy ihop axelsömmen med raksöm på vanliga symaskinen. Sy ca 1-1,5 mm från kanten. Här är det  viktigt att fästa trådarna ordentligt då det kommer bli en viss påfrestning på sömmen när tröjan dras över huvudet. Jag tycker också det är snyggast om sömmen avslutas en bit in på axeln, det minskar risken att några trådar repas upp och börjar sticka fram vid halsen. 




Steg 7. Klipp rent vid axeln och nåla fast ärmen. Sy sedan ihop tröjan efter behag. Jag brukar sy fast ärmarna först och syr sedan sidosömmen och ärmsömmen samtidigt. Ibland fållar jag mellan första och andra sidosömmen, ibland efter båda. 


Lycka till! 

Och skriv gärna en kommentar om ni haft användning för tuten eller tycker något är oklart!

tisdag 12 juni 2012

Nya tyger!

Här har allt gått på sparlåga. Först var jag trött och sjuk och nu sonen. Men lite händer det bakom kulisserna och så har jag köpt nya fantastiskt fina tyger som jag glömt att visa. Var hemma hos Strömming design härom veckan och shoppade. Alldeles underbart att få klämma lite på tygerna innan köp, är van att bara klicka på en knapp och få känna först när tygerna är betalade och levererade. Det största problemet med att få klämma och känna var ju att det fanns så många snygga och fina tyger! Med mig hem kom de här fina. Alldeles fantastiskt mjuka och ekologiska lejon, superfina ekologiska får, farliga hajar, apor i träd och så sonens favorit, bilar och hundar på samma tyg!